NYTT 20200925 !!
Efter beslut i AK kommer nuvarande hanlista respektive tiklista att omarbetas till endast en hanlista. Kraven kommer skärpas till en 1:a rådjur/hjort och en 2:a hare/räv i öppen klass samt Good på utställning för att komma med på listan. Vi gör det här för att det ska bli lättare för tikägare att hitta en lämplig avelshane inför parning. Den nya listan kommer presenteras runt årsskiftet, fram tills dess ligger de andra kvar men kommer inte uppdateras med nya hundar i höst.
 

NYTT: Vi i AK rekommenderar att alla testa sina hundar för Lafora Epelepsi innan avel och kan meddela att hundar som är medlemmar i Svenska Beagleklubben får nu 10 % på gentester ex. mls och Lafora EP hos laboratoriet Genomia.

Man beställer via länken nedan och väljer Svenska Beagleklubben under hundklubb innan beställningen skickar in så dras det av på den slutliga betalningen

https://www.genomia.cz/en/test/lafora/

 Förändringar i kraven för att annonsera på hemsidan eller i Beagle.
 

Efter BCS beslut så införs krav på känd MLS status på båda föräldrardjuren från och med 2015-01-01. I de fall Svenska Beagleklubben inte blivit delgivna det kända resultat, skicka testresultat hit.

 Förteckning på hundar som det tagits DNA-prov ifrån för test av MLS och/ eller Lafora-anlag. Listan sorterad i bokstavsordning. Listan uppdaterad 20201201 Klicka här för att öppna listan i bokstavordning. 

För att få era testade hundar med på MLS/Lafora listan skicka in labbsvar till Camilla Gääw på jakt@skanninge.se

 För de som funderar på att eventuellt använda en hund från Norge finns en lista på MLS tesade hundar HÄR

 Information från Avelskommittén

Instruktioner för att beställa MLS test via nätet. 

Länk till sida där man beställer MLS test

Behöver Ni hjälp med eller har frågor tveka inte att kontakta någon i avelskommittén

SBlK satsar på att kartlägga förekomsten av anlaget för det så kallade Kinesbeaglesyndromet, eller Musladin-Lueke Syndromet (MLS).
 

Vad är MLS?


MLS är en genetiskt betingad tillväxtrubbning i framför allt ben, bindväv och hud. Tillståndet kallas också "tight skin disease", dvs ungefär "trång hud sjukdomen". Den beror på en mutation av en enda gen. MLS- mutationen förekommer bland hundar endast hos beaglerasen, men återfinns även hos människa. Den anses ha uppkommit för länge sedan, kanske för mer än 100 år sedan och har sedan dess spridits över hela världen... läs mer här