JpK välkomnar synpunkter och inlägg. Lämna Era synpunkter här.

 • Tommy • 26 januari 2018 20:04:26
  Hej.
  Tänkte skriva några funderingar jag har om Beaglen kontra andra hundraser, har har själv nu golden och jack russell. Jag har levt med beagel i unga år när min morfar ägde
  en fantastisk tik med ett otroligt jaktintresse. Hon var den enda i släkten som kunde se skillnad på om gubben skullle till skogen eller till affären.
  Det jag blir förundrad över är att flertalet av ni som föder upp beagel kräver att dom som köper valp av er ska vara jägare???
  Vi är bägge jägare i vår familj och våra hundar får jaga när vi har möjlighet. Det vill säga dom jagar inte så mycket. Men dom går viltspår, agility, lydnad och rallylynad så mycke vi hinner med. Dessutom är dom med i alla andra akiviteter vi håller på med. Dessutom sover dom inomhus varje natt, till och med i vår säng. Och dom jagar som aldrig förr.

  Jag tror inte att det finns många som skulle vara ägare till beagles som inte är jägare som skulle kunna föra rasen framåt. Jag ser dom inte som en ras som behöver jaga mer än golden eller russels. Dom fungerar ypperligt som familjehund som aktiveras, som ALLA hundar kräver.
  Jag förstår inte att ni vill begränsa beagelägarna till bara jägare. Ni begränsar antalet individer och förstör rasen genom att BARA prioritera jaktegenskaperna. Kort sagt ser ni till att en underbar hundras kommer att försvinna. Vi är inte jägare längre, majoriteten av oss handlar på ICA.
  Jag som tänkte att nästa hund skulle bli en Beagel har börjat tänka om, jag ställer inte upp på vad ni står för. Mina soffpotatisar jagar värre än många ”jakthundar” vilket bevisades när ruselen fick full pott på provet på permobjörn trots en nolla på lydnad, där många jakthundar lämnade med svansen mellan benan och en nolla i protokollet.
  Men eftersom ni verkar vara en extremt inaktiv klubb kommer detta inte att läsas av någon. Men samman fattningsvis förstår jag inte varför ni vill förstöra en så underbar hundras.
  Ändra era mål eller tyna och dö.
 • Undrande • 1 april 2012 10:11:35
  Inte en tanke, inte en fundering, inte ett förslag, inte ett ord på 4 månader. Är allt så bra?
 • Alf • 21 november 2011 22:05:27
  Mats du måste ha råkat ut för en synnerligen dålig säljare, vet ju inte var du köpt din valp men nog ska man ju som köpare få all möjlig hjälp, särskilt om man är ny som Beagleägare. Ta kontakt med någon annan i den klubb du tillhör så kan du med säkerhet bli bättre bemött och få svar på de frågor du har. Lycka till.
 • Mats • 19 november 2011 13:02:04
  När man är ny som begale ägare, så borde man som i mitt fall få bättre support av säljaren i vissa läggen när man är snäll och ställer upp och åker på sin första utställning 30 mil enkel resa, för man har lovat säljaren det så borde man mötas med respekt även fast hunden bara fick VG inte få kalla handen. Och när man ringer och hör om drevprov så borde man mötas med respekt där också kan man inte hur det går till och allt som krävs så borde man inte bli idiot förklarad. Det är väl klart att man inte vill gå drevprov när man känner att man inte möts med respekt. Så i framtiden får jag se om det blir någon mer beagle för min del även fast jag tycker om den jag har men det värkar vara väldigt svårt att bli accepterad och en i gänget när man kommer som ny beagle ägare.
 • Lotta Magnusson • 6 september 2011 13:51:23
  Kan förstå "Jägare" att han tycker det är svårt att finna info om drevprov och tycker själv det är lite olyckligt att vi använder sådana "interna" förkortningar som AK och JPK i rubriksättningen även om syftet är gott. Det blir svårt för utomstående och säkert också en del medlemmar, att enkelt finna den information man söker. Tack för en annars utomordentligt bra och alltid uppdaterad sida!
 • webmaster • 5 september 2011 11:13:06
  Hej jägare.
  Allt angående drevprov m.m finns under fliken JPK/Info i menyn. Där står det mesta om drevprov med länkar till information, resultat och drevprovsprogram.
 • jägare • 5 september 2011 10:32:04
  En stilla undran... var på är hemsidan kan man läsa om drevprov????
  Har vi helt tappat taget? En hemsida borde vara lättare att orientera sig på. Framtidens beagle SKA väl vara en drivande hund eller?
 • Framtiden • 30 augusti 2011 14:05:13
  "En het potatis"... Äntligen händer det något i vårt land då det gäller vår ras BEAGLE... denna mångsidiga härliga ras. Underbar att jobba med i skogen och lika cool på sofflocket efter en avslutad jaktdag... Vi jagar med våra hundar de har en varierad ålder och olika uttryckssätt i skogen, och hemma. Vi ställer givetvis ut dem som vi uppfödare bör göra för att visa upp och såklart marknadsföra vår ras.
  Givetvis önskar vi alla en bättre säsong detta år.. Nu till vad jag anser om denna pågående debatt om rasen och dess framtid och ang prov...
  Givetvis ska vi försöka uppnå målen om att beaglen fortsatt skall jobba med sina ägare mot jaktprov och att de skall meriteras,främst med godkända jaktprov, med även vad det gäller viltspår och utställningar. Ang hur och vad man föredrar att jaga lämnar jag till den enskilde hund och förare att bestämma.
  I Sverige har vi som jobbar med DEN ENGELSKA TYPEN svårt att hänga med. Vi syns inte och lustigt nog placeras den typen(rasstandarden) ofta sig sämre på utställningarna runt om i landet...Nu förstår ju alla att jag givetvis syftar på om man ställer den mot de sk "showbeaglarna" eller den mer amerikanska typen....(Nu blir det hett...) Hur kan det gå ihop med att vi ska försöka avla på bra material.... Jag menar att vi som föder upp rasen BORDE rimligen FÖLJA OCH STRÄVA efter den standard som antagits i det land man är verksam. I detta fall sverige= DEN ENGELSKA STANDARDEN... Vi bör således anta att vi bör jaga och ställa ut hundar med gott resultat för att på så vis få en fortsatt exteriört samt jaktkunnig beagle. Detta kommer ju såklart inte falla de uppfödare och ägare av "andra" typade än den engelska i god smak. Men vi måste hoppas på en mer gynnsam miljö, uppväxt och såklart försäljning och hantering av denna ras. Vi riskerar annars att den mattas ut till att slutligen bli -bara en hund-. Där jaktlusten, den drivande egenskapen, den härliga mentaliteten och givetvis det klassiska utseendet försvinner.
  Önskvärt vore ju om alla ville jaga, om alla ville gå jaktprov, om alla ville jobba tillsammans mot en framtid med denna ras, och just med focus på rasen som sådan. Nu vet vi ju alla att det inte kommer att bli så. Men krav om jakttitlar, om championregler måste vi ha, det går inte att bortse från de krav vi uppfödare rimligen borde ställas inför vid planering av fortsatt avelsarbete med rasen. Viss nytt blod, kan vara bra, men det finns att tillgå,i länder som vi har antagit och ska såoledes jobba mot den engelska standarden. VI MÅSTE VARA RÄDDA om vår högt ärade och älskade ras.. Ang reglerna på tex jaktproven, ja det är nog krångliga,,,,, men gå ut och ha en bra jaktdag personligen tror jag att den inställningen räcker långt.. Väldigt långt, har du en "rätt" avlad hund kan och vill den i regel jaga... Navit men vi får se om min inställning funkat efter kommande jaktår... Jag kommer att försöka med alla de vi har i år med tanke på de två föregående åren.. Hoppas ingen beagle någonsin kan bli "bara" utställningschampion utan att det SKA åligga ägare/uppfödare att jaktprovs meritera ALLA hundar som ska gå i avel
 • Stig Bertilsson • 16 augusti 2011 09:51:42
  Lotta tycker det är krångligt att starta på jaktprov och att reglerna är svåra att förstå vem har gett dessa uppgifter till dig , ett jaktprov är ingen bedömning av dina kunskaper om regler eller bedömningar (dommarens uppgifter) . Du skall göra precis som du alltid gör när du går ut och jagar släpp din hund och njut utav jakten och naturen. Det är hunden som bedöms och inte matte o husse.
 • Catharina • 8 augusti 2011 17:07:43
  Hänvisningen skulle ha gjorts till rasens standard, inte klubbens stadgar.

Under ovanstående rubrik kommer BCS och dess kommittéer fram till BF 2012 att presentera  olika former av material som utredningar, tankar, idéer, frågeställningar m.m.

 

Som underlag för diskussioner inom varje LA både i Beagle och på hemsidan.

 

Under denna rubrik ska också varje LA kunna föra fram sina synpunkter. På detta sätt hoppas vi stå väl rustade för kloka beslut 2012