Europapokalen 2012

"Storslam" för Norden när Billy vann Europapokalen i Österrike

Vid årets Europapokal som gick av stapeln i Brandlucken i Österrike segrade den svenska Beaglen Pelltorparns Billy, ägare Bo Ynger Sysslebäck. Den andra deltagande svenska hunden Hamiltonstövaren Hagets Tussi med ägaren Karl Gunnar Engvall från Hedesunda slutade på en tredjeplats. Andra och fjärdeplatsen togs av våra grannar från Norge med Dunkerstövaren Uno på andra plats och Haldenstövaren Emil på en fjärde plats. Dessa fyra hundar var dessutom de enda av totalt 14 startande ensamdrivande som lyckades med att ta ett förstapris. Utöver nämnda priser togs även 4 tredjepriser. Det var mycket jämt i toppen, med följande poäng 129 p Billy, 123 p Uno, 122 p Tussi och för Emil på fjärde plats 121. På sjätte plats kom den finska beaglen Veestäjäd Tiki och detta innebär att NORDEN lade beslag på 5 av de 6 första platserna. Femteplatsen togs av en fransk Istrianerbracke, även där var norden inblandat och då i form av den finske domaren Kaj Westerback. Vi får hoppas på ett lika bra nordiskt resultat vid nästa års Europapokal i finska Kuopio.

 

Efter en resa på cirka 180 mil genom ett regnigt Europa och en övernattning i södra tyskland anlände vi till den mycket vackert belägna byn Brandlucken där vår förläggning fans på 1100 meters höjd, med en mycket vacker utsikt över det angränsande landskapet. Torsdagen ägnades åt en rundtur i terrängen där även hundarna kunde släppas och få prova på de Österrikiska "brunhararna". Under fredagen fortsatte vi att bekanta oss med terrängen och provrutorna som låg på höjder mellan 1100 till 1650 meter. På eftermiddagen var det veterinärkontroll av hundarna och domaregenomgång. Klockan 1800 invignings ceremoni med hundpresentation, lottning av marker, för domare, hundförare och markguide lite tid att lära känna varandra. Middag med många och långa tal och diverse valthornsspel.

 

Lördag morgon revelj 0530, frukost och vid sjusnåret avfärd till provrutorna. Själv hade jag lottats på den Schweiziska Luzernstövaren som vunnit Europapokalen de senaste två åren. Till min hjälp hade jag en inhemsk domare som dessutom var yrkesjägare och mycket kunnig, vidare jagade vi på vår markguides egen jaktmark så förutsättningarna så lång var de bästa. Vid släpp 0800 var det +2C och lite kalldimma. Provrutan låg på 1250 till 1550 meters höjd och efter 5 minuter fick Eika slag vilket övergick i 60 minuters väckning innan haren kom på benen, haren drevs i 23 minuter i 3 olika repriser och därutöver en del tid ur hörhåll i den branta terrängen. Efter överläggningar kom vi fram till en poängsumma av 84 vilket räckte till ett tredjepris och 7.a som slutplacering. Vid hemkomst föredragning för överdomaren. 1800 avslutnings ceremoni, prisutdelning med ett tal till varje deltagare (många) dock nu inte så långa. Under tiden avnjöts en god middag och den officiella delen avslutades. Nu fortsatte förbrödringen på alla håll men som ni förstår så var den som störst hos oss nordbor.

 

Söndagen börjas med en tidig frukost och därefter startar för vår del den långa hemfärden, återigen genom ett regnigt Europa. Efter totalt en veckas bortovaro från hemmet varav fyra dagar på Europas vägar så är vi alla i det svenska laget helt överens om att det är värt detta, trots att tävlingstiden endast är 4 timmar. Jag tror att för den framtida jakten med drivande hund i Europa är det av stor vikt att vi träffas för utbyte av erfarenheter och på så sätt får större förståelse för förutsättningarna hur vi bedriver jakten i Europa. Min förhoppning är att vi nästa år såsom tidigare återigen skall ha med ett lag från Dreverklubben.

 

Erik Klockar

Domarerepresentant för SBlK

(Klicka på bilderna ovan för att se dom i större format)