Skriv ett inlägg i forumet, alla inlägg granskas innan dom publiceras

Obligatoriska fält nedan är ditt namn  samt epostadress. Endast namn samt ditt inlägg kommer att visas.

 • Sven Magnusson • 11 februari 2018 13:29:49
  Hej Tommy
  Jag håller till del med dig om ditt inlägg. Men det du skriver om beaglen och jakten håller jag definitivt inte med om. Beaglen är i grunden en jakthund som kan göra så mycket mer. Vi säljer inte valpar till icke jägare och efterfrågan är mycket stor på jaktbeaglar. Jag vill säga att det har inte under min tid varit så mycket förfrågningar från jägare som det är nu.
  Det jag tycker är mest slående och väldigt beklagligt, det är att det inte är någon i sittande styrelse som ger dig ett svar eller bemöter din kritik ,mot de som är ansvariga för verksamheten idag????
  Jag vill även säga att om man har så mycket synpunkter på verksamheten måste man vara beredd att själv gå in och arbeta i exv en lokalklubb. Det finns många lokalklubbar som söker efter intresserade som vill engagera sig i klubbverksamheten.
 • Tommy • 26 januari 2018 21:35:30
  Hej.
  Tänkte skriva några funderingar jag har om Beaglen kontra andra hundraser, har själv nu golden och jack russell. Jag har levt med beagle i unga år när min morfar ägde
  en fantastisk tik med ett otroligt jaktintresse. Hon var den enda i släkten som kunde se skillnad på om gubben skullle till skogen eller till affären.
  Det jag blir förundrad över är att flertalet av ni som föder upp beagel kräver att dom som köper valp av er ska vara jägare???
  Vi är bägge jägare i vår familj och våra hundar får jaga när vi har möjlighet. Det vill säga dom jagar inte så mycket. Men dom går viltspår, agility, lydnad och rallylynad så mycke vi hinner med. Dessutom är dom med i alla andra akiviteter vi håller på med. Dessutom sover dom inomhus varje natt, till och med i vår säng. Och dom jagar som aldrig förr.

  Jag tror att det finns många som skulle vara ägare till beagles som inte är jägare som skulle kunna föra rasen framåt . Jag ser dom inte som en ras som behöver jaga mer än golden eller russels. Dom fungerar ypperligt som familjehund som aktiveras, som ALLA hundar kräver.
  Jag förstår inte att ni vill begränsa beagelägarna till bara jägare. Ni begränsar antalet individer och förstör rasen genom att BARA prioritera jaktegenskaperna. Kort sagt ser ni till att en underbar hundras kommer att försvinna. Vi är inte jägare längre, majoriteten av oss handlar på ICA.
  Jag som tänkte att nästa hund skulle bli en Beagle har börjat tänka om, jag ställer inte upp på vad ni står för. Mina soffpotatisar jagar värre än många "jakthundar" vilket bevisades när russelen fick full pott på provet på permobjörn trots en nolla på lydnad, där många jakthundar lämnade med svansen mellan benan och en nolla i protokollet.
  Men eftersom ni verkar vara en extremt inaktiv klubb kommer detta inte att läsas av någon.
  (Fick hjälp att förstå att jag skrivet på en inaktiv sida, många tack till dig som påpekade det, så den flyttades hit)
  Men sammanfattningsvis förstår jag inte varför ni vill förstöra en så underbar hundras.
  Ändra era mål eller tyna och dö.
 • Sofie Benneborg • 16 januari 2018 12:05:37
  Möts av en text som känns för hemsk för att vara sann på vår förstasida. Jag kände inte Jan-Erik personligen mer än att vi träffats vid någon utställning men följt hans och rex's stora framgångar på sociala medier och här på hemsidan och det känns oerhört ledsamt att mötas av denna nyhet.

  Våra djupaste kondolanser till närmaste familj.
  Vila i frid Jan-Erik och Rex, och jaga gott på de gröna markerna.

  Sofie Benneborg med familj
 • Dick Wedin • 8 januari 2018 18:50:01
  Hej Herbert och vilken bra fundering du kommer med. Jag har aktivt varit med ända sedan våra RM-tävlingar började, som hundförare men mest som domare. Tyvärr är den problematik du beskriver långt ifrån ny och du är inte den förste hundägaren, som pga. domarbrist inte kunnat delta. Vid årets RM i norr kunde inte Gävle-Dala få fram domare till sina hundar, utan hundägarna fick döma och ha kompisar som gick med deras hundar. Både Jämtland (som till slut fick tag i en stövardomare från trakten) och vi i NnBIK samt Västerbotten hade stora svårigheter att fixa domarfrågan.
  Vi har haft en gammal domarkår och de gamla uvarna har försvunnit och med de stora avstånden i norr blir det tydligen allt svårare och svårare att hundägarna får med sig domare hemifrån, precis som du upplevt. Dessutom är det mitt i älgjakten.
  Utifrån det problem du beskriver har därför LAna i Region Nord bestämt att det är upp till respektive klubb att också ansvara för att den har domare till sina hundförare. Men självklart hjälps det åt mellan LAna för att verkligen hitta domare (inte minst i närområdet) för att alla ska kunna delta med sina hundar.
  Jag hoppas att flera kan komma med synpunkter och idéer på hur vi i norr ska på bästa sätt kunna lösa denna årligen återkommande problematik. En är absolut att varje LA i mycket god tid måste se till domarfrågan innan de anmäler en hund.
  .


 • Herbert Sundell • 6 januari 2018 19:56:20
  Väcker en fråga för framtiden angående tävlingar. Då det kan bli långa resor för domare som ska representera tävlande så kan det vara svårt att få domare att åka 100 mil och kanske också ta ledigt från arbete under några dagar. Jag skulle själv varit med på RM 2017 men klubben lyckades inte få tag i någon domare. Min egen reflektion när det hände var om det skulle vara en möjlighet och hjälp i framtiden att arrangerande klubb/ort säkerställer domare lokalt?
  Det blir kortare resor och mindre jobbfrånvaro för de som ställer upp som domare när de bor där tävlingen sker. Inom lagidrott där det är cuper och tävlingar fungerar det men eftersom jag saknar erfarenheter från tidigare jaktprovstävlingar utöver den jag nämnde så vet jag inte om det finns andra aspekter som är försvårande. Kanske var det här en engångshändelse och inget återkommande problem.
 • Lena • 3 januari 2018 09:42:41
  Go fortsättning på nya året alla Beaglevänner!
 • Dick Wedin. sammankallande i vår valbere • 23 december 2017 07:16:28
  Vår hemsida.
  Ser att efter mitt inlägg 23 september, så har det gått mer än 2 månader innan vårt Forum kommer till användning. Det som i mina ögon i olika avseenden borde spegla vår verksamhet med frågor, upprörda synpunkter som nedan, debatter, upplysningar mm. Det vill säga vårt sociala media med ständigt pågående kontakt och funderingar mellan medlemmar, och mellan medlemmar och ledning. Det är hit och här i första hand medlemmar ska vända sig för att hitta täckhundar, valpar, få svar på sina frågor, kunna påverka vår verksamhet samt få upplysningar kring pågående verksamhet.
  Vad är det för mening med en bra hemsida (Tack Ingemar) om inte den i sann beagleanda används just för att skapa en fruktbärande kontaktyta. Självklart borde de 2 senaste upprörda (de är bara 2 av många, många) få en central förklaring till att resultatet blev vad det blev vid SmåhundsSM.
  Att medlemmar upprörs hör liksom till, men det krävs av den - kvinna eller man, som leder vår verksamhet (precis som hos en fullmäktige) att den verkligen ser över och förbi detta och bemöter olikas synpunkter med "ödmjukhet och prestigelöshet" med enda syftet att vår verksamhet ska utvecklas i en positiv och härlig beagleanda. Kan vi tillsammans hitta den tonen, så är vi i valberedningen helt övertygad om att vi också kommer att hitta (bland våra 1500 medlemmar) de som med ideelll glädje kommer att vilja hjälpa till och engagera sig. Vi kommer inte långt med att vi sorterar i duger, duger inte! I stället måste vi kunna se kvalitéer hos de (kanske främst de) som tänker och fungerar annorlunda än oss själva. Hur ska vi komma framåt annars??
  Vi i valberedningen behöver ALLAS hjälp, så hör av dig!!! Just du behövs!!


 • Christer M • 2 december 2017 22:30:13
  Mycket förvånande prislista måste jag säga, dubbel etta hare resulterade i en sjätteplats. Vad är det för en plojtävling det här med småhunds SM.
 • Sven Magnusson • 1 december 2017 20:08:19
  Hur kan 1plus 1rå vinna över 1 pluss 1 hare. Ursäkta kommentaren. Hål i huvudet??
 • Dick Wedin • 25 september 2017 18:04:12
  AK-protokoll!
  Vilket härligt klokt och framåtsyftande protokoll från det AK-möte Ingemar öppnade upp för tillsammans med Camilla Gääw i ett tidigare inlägg här på Forumet. Känns som ert möte är början till nått nytt fint för vår verksamhet i Beagleklubben..Protokollet finns på vår hemsida.
  Bra jobbat båda två.
  Dick Wedin
  Sammankallande i vår valberedning inför BF 2017.
 • Ingemar Zentio • 20 september 2017 08:55:12
  Sven, angående din fråga om man ska testa hundar efter MLS fria föräldrar:

  Nej man behöver inte testa hundar efter genetiskt/hereditärt (MLS fria) föräldrar. Men däremot anser jag att det är av värde att uppfödare skickar in information om valparna att dom är genetiskt fria genom föräldrar djuren.

  MLS listan som finns här på hemsidan har visat sig användas mycket, både av uppfödare men även av valpköpare, jag får ofta samtal från valpspekulanter som säger att “ jag har kollat på MLS listan och sett att föräldrarna är MLS fria “

  Så AK:s uppmaning till alla uppfödare är att skicka in information om känd MLS status på alla valparna I kullen även om föräldrar djuren är MLS fria eller anlagsbärare.

  Ingemar
 • Sven Magnusson • 20 september 2017 06:37:40
  Det var ett bra inlägg Ingemar. för egen del ser jag mig inte som den som orsakat urspårningen. Inavelsfrågan måste upp på agendan. Det är en bevarandestatus vi pratar om. Mycket bra med Camilla tillbaka på banan. Jag stöder det till 100%.
  Ser fram emot ert arbete med revidering av Ras och ett tydligt budskap om vad vi anser om inavel av beagle.
  En fråga som kommer upp under "urspårningen" är om man skall testa hundar efter MLS fria föräldrar om dom skall in i aveln? Mitt svar har varit att inte det krävs. Är detta AK´s uppfattning?
  Lycka till
 • Ingemar Zentio • 19 september 2017 17:20:24
  Nu tycker jag att det är på gränsen att det börjar spårar ur här på forumet. Inlägget som startades vad gäller inavelsgraden tippar över till pajkastning, och det tyckte jag redan för ett par dagar sedan men avvaktade och hoppades att det skulle återgå till vad det handlade om.

  Jag noterar även att kritik återigen framförts vad gäller AK:s arbete. Själv har jag suttit i AK sedan 2007 och då oftast ensam. Sedan 2007 har 9 ledamöter hoppat av AK , några efter en väldigt kort tid andra efter lite längre tid. Vad det beror på är jag inte säker på, kan även vara mitt fel. Men under alla dessa år har jag inte funnit det meningsfullt att hålla möte med mig själv. Men AK frågor har när det varit aktuellt tagits upp på våra BCS möten.

  Varje kommitté har en arbetsordning så här står det I AK:arbetsordning vad gäller antal möten: AK:s verksamhet skall redovisas i form av mötesprotokoll samt en årsberättelse. AK bör ha minst ett sammanträde varje verksamhetsår, vid behov flera.


  Om man tar och tittar på AK:s arbetsordning (denna finns på hemsidan) så står det klart i denna vad AK:s uppgifter är, och jag kan tycka att kraven uppfylls för det mesta. Men naturligtvis hade det varit enklare om vi hade varit flera. Kan med glädje meddela att Camilla Gääw återigen med start denna vecka återigen är ledamot i AK och det är jag oerhört tacksam för, och tro det eller ej men jag och Camilla ska ha ett PROTOKOLLFÖRT möte nu i denna vecka :)

  Som jag inleddde detta inlägg med så tycker jag att det spårar ur en del och tar mig friheten att inte publicera inlägg som inte håller sig till ämnet.

  /Ingemar
 • Lotta Magnusson • 19 september 2017 16:10:00
  Ditt svar på min skrivelse bekräftar bara det jag tidigare uttryckt Catarina. Att det verkar väldigt svårt att hålla sig till ämnet, att vara saklig och konkret i den kritik som lyfts fram. Att bemöta på ett korrekt sätt. Att behandla folk med respekt. Nivån blir därefter. Sandlådan, dimridåer och pajkastning. Har du synpunkter om min uppfödning, är du välkommen att höra av dig. Annars tycker jag att vi håller oss till ämnet.
 • Sven Magnusson • 19 september 2017 07:20:41
  Hej igen
  Du har helt spolat kärnfrågan och gått över på andra delar i vad du tycker är väsentligt.
  Tråkig debatt. Jag har som du skriver registrerat 4 beaglekullar det blev en felräkning i går kväll. Beklagar detta.
  Vi behöver inte pratas vid vad gäller MLS frågan, den har vi helt koll på. Informerar våra valpköpare om vad som gäller och följer det rekommendationer som finns. Spännande att Ras är under omarbetning. Finns som Lena S skrev inget protokoll från AK sedan 2016 som bekräftar det du skriver. Men jag tror dig utan att ens veta vilka som ingår AK idag. Hoppas det där kommer att framgå vad som är rekommenderat vad gäller inavel. Som denna fråga från början avsåg (inavelsgrad). Det är fortfarande oklart om man kan acceptera så höga inavelsgarder som 6,25 och däröver. Hoppas det tydliggörs i Ras? Vi borde få ut mer frekvent information om hur AK arbetar med denna viktiga fråga. Jag vet att det är många som undrar. Vad händer? Vad gör man? Går det och läsa om arbetet kring frågan?