Aktiviteter ute i våra lokalavdelningar.

SsBlK – SISTA ORDINARIE DREVPROVET - januari 2014

Sydsvenskas ordinarie "vinterdrevprov" gick denna gång av stapeln den 20 och 21 januari. Provorten var som vanligt Älmhult. Årets prov var unikt såtillvida att detta prov var det sista Ordinarie DrevProvet eftersom det inte kommer att finnas något krav på dylika prov när de nya provreglerna börjar att gälla nästa säsong.

Folke Johansson var kommissarie och hade med hjälp av Stefan Persson och Zerny Ekstrand arrangerat provrutor. Folke och Markus Karlsson fungerade som fullmäktige.

Tyvärr var det enbart 6 (sex stycken!) startande hundar vid provet, 3 hanar och 3 tikar.

Väderförhållandena var likartade båda dagarna; några minusgrader, ganska torr snö och tyvärr en stark blåst från öster.

Av de sex startande ekipagen gick fem stycken till pris. Alla priser utom ett var på Hare, det femte var på Rå. Av de rena harpriserna var ett st dubbelpris, 1+1 Ha.

SEJCH S47194/2007 Yxnavikens Lakrits/ägare Sivert Nilsson utsågs med 1 + 1 Hare/45 Ep till PROVETS BÄSTA HUND. Vi framför våra varmaste gratulationer till Sivert och hans hund, som på bilden nedan ser ganska nöjda ut!

Som vanligt riktar klubben ett stort tack till alla som bidragit till att arrangemanget fungerat.

Provet sammanfattas:

Medlemsträff 15-16/9 Social succe - jaktligt fiasko

 

Rubriken kräver sin förklaring. Helgen i Nordingrå slog alla rekord. Vi har aldrig varit så många samlade i samband med jaktprov och social samvaro under Nedre Norrlands livstid. Men vi har heller aldrig haft så dåliga drevprovsresultat! Väl medvetna om att det är tidigt på säsongen, att hundarna inte är i riktigt bra jaktkondition av samma skäl men till det sommarvärme och betydligt sämre tillgång av speciellt ungharar, gjorde det hela ännu svårare.

 

Och inte blir det lättare av att många av hundarna är unga och orutinerade dessutom. Redan innan helgen hade vi beslutat att förlägga nästa års träff, i samband med ett av våra ordinarie drevprov i oktober, för att ge hundarna större chanser till bättre resultat. Resultaten till trots, hade vi 20 personer, mycket trevligt tillsammans under två dagar, där klubben stod för startavgift, kost och logi. Båda kollegiena var öppna för våra startande medlemmar, vilket vi vet är lärorikt och uppskattat. Och vi lyckades väl med vårt mål, att skapa ett kontaktnät över gränserna där gammal som ung, man som kvinna, orutinerad som rutinerad utbyter erfarenheter och där vi skapar ett intresse kring drevprovstarter.

 

Bästa hund blev även i år, Alvar Janssons Ronja. Stort grattis till er båda! Tack till alla, ingen nämnd, ingen glömd! Med förhoppning om att vi ses nästa år igen. Fast i oktober.

Domarkonferens över rasgränserna!

 

Helgen 25-26/8 träffades domare från drever, tax, stövare och beagle för en genomgång av det nuvarande regelrevideringsförslaget. Två deltagare från arbetsgruppen, Sven-Axel Sundell och Ronny Westin fanns med och förslaget presenterades mycket förtjänstfullt av Ronny. Mycket glädjande var att både tax- och stövarrepresentanter fanns med trots att dessa rasklubbar i dagsläget valt att kliva av det gemensamma samarbete, vilket samtliga beklagade djupt. Härligt är att det lokalt finns en samsyn och att vi även fortsättningsvis samarbetar med bedömning av varandras hundar!

Vi fick också tillfälle att diskutera den gällande regelboken som vi kommer att ha i två år till. Kvällen avrundades med trevlig samvaro under trevliga former med surströmming! Dagen efter skulle båda regelverken praktiseras i verkligheten. Fyra domare fördelat på tre hundar tillbringade förmiddagen i skogen. Eftermiddagen avslutades med en gemensam domargenomgång där samtliga hundar föredrogs och diskuterades.

 

En otroligt nyttig, trevlig och välbehövd träff! Stort tack till speciellt Ronny för en otroligt bra genomgång av kommande regler och Dick för att du som vanligt upplåter ditt hem så generöst!

Vilken tårt- och prisutdelningsfest vid NnBIKS årsmöte!

Det bjöds på både smörgåstårta och vanlig tårta vid årsmötet i Nedre Norrland. Och högt i tak var det i det engagerade samtalen kring avdelnings framtid, hur pengar skulle användas och motioner besvaras. Mötessalen var full till sista sittplats.

Sedan ordföranden Lotta Magnusson öppnat mötet, tog hennes man Sven över klubban och ledde det stundtals livliga årsmötet. I nästan 5 timmar höll vi på.

 

Sven klubbade bland annat en storsatsning på klubbens utveckling framöver. Där fanns en satsning på en bred domarkonferens i augusti under två dagar med tax och drever, en unghundsträff under hösten under också 2 dagar med möjlighet till drevprov och släpp ena dagen, samt ett deltagande i Höga Kusten Game Fair. Med sin för närvarande goda ekonomi beslutades också att avdelningen står för deltagarnas alla kostnader vid RM och bidrag till eventuell SM-start från klubben.

 

Utifrån den goda stämningen i avdelningen omvaldes Lotta och hela övriga styrelsen. Endast en ersättare, Håkan Arlestig tillkom.

Att en ny SM-start kan vara på gång i avdelningen gav den efterföljande prisutdelningen hopp om. Vad sägs om att klubbens hundar Ozzy, Storjordens Mollie och Yxnavikens Tuva haft följande framgångar under säsongen. Norrlandsmästare, femteplats och bästa svenska hund vid nordiska, femteplats i SM, 2:a och 3:a på bästalistan för hare samt dubbelseger i den prestigefyllda harkampen mot drever. Det med en dubbeletta hare för Mollie och etta, tvåa hare Ozzy!

 

Håkan Arlestigs Mollie fick ta emot Storjordens Vandringspris för bästa unghundsprestation i klubben.

Trots detta vann ingen av dessa klubbmästerskapet. Det gjorde Storjordens Vilja!!! Hundägarna får i år stå tillbaka för sina hundars prestationer. Vilket annat LA kan mäta sig med de framgångarna?

 Nedre Norrlands Beagleklubb


Årets drevprovsstart med ungdomar i NNBIK.


Unga hundar, unga pojkar och flickor tillsammans med de gamla uvarna Nisse Rådlund och Alvar Jonsson gjorde NNBIKs första unghundsträff till en succé. De pirrade i ett ärrat beaglehjärta och de gamla domar uvarna Björn Norlin, Leif Sandbäcken och Hans Feldt gick och mumlade om nytändning.


Lördagen den 17 september träffades vi hos undertecknad i Nordingrå med en gemensam eftermiddag som avslutades med grillfest. Tidig sänggång för provstart på söndag redan klockan 7. Vi lottade rutor och fördelade domare, pratade om regler och ungdomarna sög åt sig som svampar av de gamla uvarnas erfarenheter.


Efter en bastant frukost och matsäcksgörande drog vi ut i skogen. En av ungdomarna hade begärt att enbart få följa med en erfaren beaglemänniska.
Den uppgiften hade beagleräven Ralf Lundquist tagit på sig. De övriga 5 unghundarna på sina första provstarter gick vanliga drevprov med sina något spända hussar och mattar. I 3 ekipage deltog kvinnor!


Alla hittade hare med växlande framgångar och ett prisdrev fick vi också under dagen. Men framförallt ett antal ungdomar både flickor och pojkar som med entusiasm sa att de skulle återkomma precis som nestorn Nisse
Dagen avslutades med ett öppet kollegium och prisutdelning.


Vi kunde ha varit flera, men bl.a. p.g.a. att vi tvingats lägga in träffen mitt i älgjakten och av andra orsaker var det ett antal som tvingats säga nej. Men NNBIK återkommer med liknande träff nästa år. Det var alla överens om. Inte bara de nytända!


Dick Wedin


Sydsvenska Beagleklubben


Helgen 16 till den 18 september har Sydsvenska Beagleklubben haft två aktiviteter. Det började i fredagskväll med att 11 st drevprovsdomare samlades i Älmhult för en domarkonferens, under fredagskvällen hade vi en teoretisk genomgång av drevprovsreglerna under ledning av klubbens drevprovsansvarige Folke Johansson, som vanligt blev det en del givande diskussioner.


Lördagmorgon var det dags att åka ut i skogen för ett hundsläpp, hunden som släpptes var Sivert Nilssons Yxnavikens Laktris. Det dröjde inte länge innan Laktris hade fått upp en hare och vi fick njuta av ett bra drev som p.g.a. den varma väderleken fick brytas efter att hunden gått till ett tredjepris.


Tillbaka till förläggningen där var och en fick skriva ett protokoll , dessa protokoll användes sedan som diskussionsunderlag, där det visade sig att samtliga hade gjort en likvärdig bedömning.


Efter det så tackade Folke, de båda gentlemännen Stefan Persson och Zerny Ekstrand som hade ordnat med förläggningen och sett till att alla vara mäta och belåtna.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Söndagen hade vi en temadag angående viltspår, vi var 11 st förväntansfulla hundägare som hade samlats i Teglaröd uppe på Söderåsen för att under Ingemar Tykesson ledning få kännedom om hur man tränar viltspår och lägger ett blodspår.


Dagen varvades med teori samt praktiska övningar och korvgrillning , en del utav hundarna och ägarna hade lite rutin med att gå viltspår och gick riktigt bra, medans för andra som var nybörjare naturligtvis hade det lite svårare. Om det berodde på hundarna eller förarna låter vi vara osagt.


Sammanfattningsvis 3 gemytliga dagar med full aktivitet i klubben.