Småhunds SM 2011

Förare med hundar är från vänster Martin Larsson med Leja, Jonas Marcusson med Valle och Andreas Norberg med Tanja

Småhunds-SM den 28 november 2011
(På fotot till höger ser Ni domarna, från vänster Lars-Gunnar Svensson, Christer Hagel samt Jan Fransson)

 

För 18:e året arrangerades SM för små drivande hundar. Tånga Hed Camping utanför Vårgårda var tävlingscentrum och provområdena låg inom några mils avstånd.


Småhunds-SM är en prestigefylld kamp mellan de tre bästa hundarna från vardera, Svenska Bassetklubben, Svenska Beagleklubben, Svenska Dreverklubben och Svenska Taxklubben. Det är ett inofficiellt prov eller kanske mera korrekt en tävling mellan de deltagande hundarna. Det gäller att vid denna tävling ha bra hundar som är samarbetsvilliga och lydiga, då det måste till flera prisdrev för att nå en framstående placering. Jag tror att det aldrig tidigare har varit så bra resultat av samtliga hundar, alla hundar hade prisdrev.

 

SM.:et började med samling söndag eftermiddag. Därefter följde presentation av deltagare och domare i samband med lottning av provmarker. Senare på kvällen var det middag, där det bjöds på mycket god mat, självfallet pratades det mycket hund och jaktminnen. Måndag morgon var det så dags för avfärd till markerna. Klockan 08:00 var utsatt tid för första släpp. Av våra deltagare var det Tanja, ägare Andreas Norberg som lyckades bäst med 1:a + 2:a Hjort, på småhunds-Sm är det för Beagle tillåtet att driva hjort och Tanja visade att hon kunde det. Leja med Martin Larsson som ägare tog 2:a + 2:a Rå. Leja hade väl inte sin bästa dag. Hon tog upp hare men lyckades inte driva till prisdrev, de såg räv och släppte henne på den men det var heller inte intressant. Valle med Jonas Marcusson som ägare tog 1:a Rå och även han tog upp hare men tyvärr räckte det inte tiden till prisdrev.


Lagsegern gick till Drever på 270 poäng, Tax på andra plats med 255,8 poäng, Beagle på tredje plats med 197,4 poäng och Basset på fjärde plats med 192,2 poäng.

 

Denna tävlingsform ger oss mycket värdefull PR, bl a kommer det ett fylligt reportage i Jaktjournalen nr 3 2012. Det är också mycket värdefullt att få träffa representanter för de andra små drivande raserna, då vi har gemensamma regler. Jag tycker, som lagledare, att de prestationer som våra hundar gjorde var mycket bra och jag ser fram emot nästa SM.

 

Hälsningar Göte Roman