Den 26 november arrangerades återigen Småhunds-SM i Vårgårda med omnejd.

Småhunds-SM är en prestigefylld kamp mellan de tre bästa hundarna från vardera, Svenska Bassetklubben, Svenska Beagleklubben, Svenska Dreverklubben och Svenska Taxklubben. Det är ett inofficiellt prov eller kanske mera korrekt en tävling mellan de deltagande hundarna. Det gäller att vid denna tävling ha bra hundar som är samarbetsvilliga och lydiga, då det måste till flera prisdrev för att nå en framstående placering, vilket också visade sig även detta år.

Samling skedde på söndagen i mässen på Tånga hed, Vårgårda, där vi både bodde, åt och hade basen för hela arrangemanget.

 

Kvällen inleddes med information till domare, lagledare samt hundägare. Därefter tog lottning av provmarker och domare vid samt den sedvanliga fotograferingen. Vi avrundade sedan med en god middag och hundprat i glada vänners lag. Många hade rest ganska långt så det blev tidigt sänggående för de flesta.

 

Måndag Kl 06:00 var det rejäl frukost och "uppställning". Smörgåsar breddes och termosar fylldes på inför dagens bravader. Efter lite pyssel med hundarna bar det sedan iväg. Målet var att alla hundar skulle släppas kl 08:00.

 

Vädret var inte det bästa med blötsnö och blåst på söndagkvällen som sedan övergick till regn och blåst på måndagen. Det var mycket vatten i markerna och det kan ju ställa till det en hel del som bekant. Vi var åtta stycken i två bilar som åkte runt till olika provytor för att försöka höra lite drev och förvissa oss om hur det gick. Vi var uppkopplade mot Jakt-journalens webbsida med mobilen under hela provet och kunde följa hur det gick för hundarna. Tidigt insåg vi att det gick mycket bra för Drevrarna, en Basset och "Dexter".

 

Det gäller ju att inte störa hund eller drevdjur, vilket ibland för mig känns som en svår balansgång när det är mycket folk i skogen. Jag tror att det var en anledning till att Cizzi tappade sin första hare på vägen som vi kom åkandes på.

 

Av våra startande var det Queen´s Nigth From Ellys Pack "Dexter", med Boo Göthe som förare, som lyckades bäst med 1:a + 1:a Rå. Tanja och Andreas Norberg hade ingen lyckad dag, det blev en 2:a + 3:a Rå. Vi är ju bortskämda med att Andreas och Tanja presterar bra resultat när de är i skogen. Förmodligen var det gris i provområdet, vilket gjorde att Tanja bara klippte av från bra drev och snabbt var tillbaka hos Andreas igen. Norhams Cizzi med Kjell Fransson som förare och enda harhunden lyckades, trots det blöta vädret, att resa två harar men tyvärr blev det bara ett prisdrev med en 3:a Hare. Vädret denna dag var inte till harhundars fördel!

 

När alla domare hade samlats kunde kollegiet hållas. Därefter följde prisutdelning och vi fick besked att årets vinnare var en Drever vid namn River Race Arwen ägare Johan Lindström, Björklinge. med 1:a+1:a+2:a rå+ 3:a hare, 50 EP, summa 101,7 SM poäng. Andra och tredjeplatsen intogs också av Drevrar. Dreverlaget stod även för lagsegern med 297,1 poäng. Taxlaget kom på andra plats med 194,6 poäng. Beaglelaget på tredje plats med 177,0 poäng och Bassetlaget kom fyra med 152,2 poäng. Se hela poängtabellen här intill.

 

Förutom att man skall ha en duktig jakthund i god kondition så handlar ju drevprov i mångt och mycket även om en hel del tur med att få bra marker med god vilttäthet, buktande drevdjur och bra väder för att lyckas nå toppen. Hundar är inte några maskiner, utan levande varelser och det är väl det som är en del av tjusningen, att man inte i förväg kan veta hur det kommer att gå just denna dag. Som en parentes kan nämnas att samtliga Drevrar på denna tävling var minst fem år gamla och hade startat på c:a 40-45 drevprov var! Det är klart att sådan rutin också inverkar på resultatet.

 

Jag vill på Beagleklubbens vägnar rikta ett varmt tack till årets representanter för att de ställer upp för klubben och gör reklam för Beaglen som en utmärkt jakthund.

 

Nu laddar vi alla om inför nästa års Småhunds-SM!

Lagledare

Göte Roman

Resultat från Småhunds-SM

 

Lagtävlingsresultat till höger

 

Resultat för varje hund samt placering. Klicka på bilden för större format.