SM vinnaren 2014 Ragnar Tauson med SM bucklan

Beagle-SM 2014 gick av stapeln 1-2 dec i trakterna av Ödeshög i Östergötland. Provdeltagarna och de tillresta domarna var förlagda på jaktanläggningen Tomta och av utrymmesskäl även på det närliggande vandrarhemmet Svanshals nere vid Tåkern. Till SM kom 8 ekipage, 3 från region norr, 2 från region mitt och 3 från region syd.

Under söndagkvällen genomfördes domargenomgång under ledning av fullmäktige Claes-Göran Larsson. För många domare var detta första tillfället att döma efter de nya reglerna och många frågor diskuterades.

Därefter hölls genomgång med hundförare om bland annat marker, de olika momenten i de nya reglerna och inte minst hur man räknar SM-poäng. Efter genomgången genomfördes lottning av domare och mark. Markerna var av skiftande karaktär, från jordbrukslandskap ute på slätten till Ombergs kuperade terräng och rena skogsmarker.

Redan första kvällen blev en av domarna sjuk och reservdomare tillkallades. Efter en kortare överläggning i tävlingsledningen beslöts att undertecknad skulle träda in som reserv istället för att vår ordinarie reserv skulle behöva stiga upp 04 och köra 25 mil nästa morgon. I efterhand visade det sig vara rätt beslut även om det gjorde att arrangemanget blev lite mera tidspressat än vad det annars varit.

På morgonen dag 1 var det någon minusgrad och frost i gräset. Hundarna släpptes vi 08 och tävlingen var igång. Förhoppningsfulla gick undertecknad ut i skogen med hundförare Oskar Lundström från Skellefteå och Hissjögårdens Nimbus. Med oss hade vi fullmäktige och Camilla Gääw. Det tog två timmar innan vi hittade slag. Efter ett kort slagarbete gick haren upp, men redan efter två minuters drev var haren uppe på en grusväg där det blev tappt. Vägen var frusen och torr så det dammade. Hunden kunde inte lösa tappten trots idogt arbete. På eftermiddagen bytte vi område och hunden hittade genast slag som han arbetade på fram till strax före 15 utan resultat. Den allmänna meningen på eftermiddagen var att det varit svårt. Grusvägar och åkrar var hårdfrusna och inte lätta för hundarna att bemästra.

Efter provdagen bjöds på ärtsoppa på Tomta. Ett öppet domarkollegium genomfördes i god anda. Trots besvärliga förhållanden gick 5 hundar till pris, varav tre ettor. Bäst dag 1 lyckades Släntens Herta, ägare Ragnar Tauson, med 1Ha+3Ha och 26 ep.

Dag 2 var förhållandena liknande, någon minusgrad och frost i gräset. Tyvärr var Storjordens Molle, trea efter dag 1, med ägare Robert Lindgren skadad och kunde inte fullfölja tävlingen. Även dag 2 var undertecknad reservdomare, nu med Skrovelmyras Disel och ägare Björn Aspelin. Det började bra med snabbt upptag på en hårt tryckande hare. Precis som under gårdagen blev det omgående problem, nu på en frusen åker och så fortsatte det, svårt att driva och svårt att få upp, inget pris för Disel idag. Inte ens Bosse Franssons reservhare fick vi upp. Fyra av 7 hundar nollade, vilket visar på att det verkligen var svårt, det är ju trots allt Sveriges bästa beaglar som kvalificerat sig. Dagens prestation gjorde Släntens Herta som till och med överträffade gårdagen och tog 1Ha+2Ha med D-cert. Herta uppfyllde med detta även kraven på jaktchampionat, grattis!

Ett stort grattis till totalsegraren Släntens Herta med ägare Ragnar Tauson. Herta gjorde enastående prestationer under besvärliga förhållanden och kunde ohotad ta hem segern.
Jag vill särskilt tacka Stefan Lenér som varit mycket behjälplig med arrangemanget och sist men inte minst vill jag tacka styrelsekollegorna Camilla Gääw och Annica Carlberg för en storartad insats under resan fram till Beagle-SM.

Vid pennan
Leif Festin
 

Succé för Beagle vid Småhunds-SM 2014
2014 års Småhunds-SM gick traditionsenligt av stapeln i Vårgårda den sista måndagen i november, vilket i år betydde den 24 november. Deltagande lag och övriga engagerade var förlagda på Tånga Hed i Vårgårda där Västsvenska Dreverklubben stod för det praktiska arrangemanget. Precis som vanligt var arrangemanget av mycket bra kvalitet och allt löpte på i god ordning.

Deltagarna droppade in under söndagskvällen. När alla samlats vidtog under ledning av Bo Wallin presentation av deltagande ekipage samt lottning av hundar till respektive provmark. Utöver detta hade tävlingsledningen genomgång med domare och lagledare. Kvällen avslutades med middag.

Beaglelaget tas ut enligt kriterier fastställda av BCS och bestod i år av de hundar som toppade förra säsongens Bästa-listor för Rå-hundar (Dilshagens Tykavik/Erik Lydén) och Allround-hundar (Hejdetassens Kola/Stig Hoffman). Som tredje hund tar JpK ut en renodlad harhund som utöver bra resultat dessutom ska ha bra poäng (minst en 5:a) i Lydnad. Denna gång var det tiken Dolly/Martin Alldén som uppfyllde dessa kriterier, detta ekipage toppade också förra säsongens bästa Harhunds-lista.

Måndagen den 24 november började med ett ihållande regnande vilket börjat redan under natten. De redan innan provdagen blöta markerna var således om möjligt ännu blötare när hundekipagen kom ut för att klockan 08:00 börja dagens jaktprov.

Lagledarna och tävlingsledaren Bosse Wallin gjorde under dagen en rundtur och lyssnade på några av de deltagande ekipagen. Första anhalt var Bergstena där vår beagle Dolly och Martin Alldén startade med Ingemar Larsson som domare. När vi anlände hade Dolly ganska nyligen lyckats hitta en skogshare. Under vårt besök fick vi höra henne driva och även se och höra henne lösa en tappt. Hon drev fortfarande när vi lämnade provrutan. Det skulle visa sig att hennes prestation räckte till 1:a Hare!!

Nästa ekipage vi kom till var taxen Mitzi med förare Berne Forsman. När vi kom till provmarken, Erska, hade tiken avslutat ett 2:a-prisdrev på Rå och även tagit upp ett nytt djur. Eftersom vinden låg rätt så fick vi höra det pågående drevet under en god stund.

Efter att ha varit och lyssnat på drevern Arro, som på långt håll hördes driva en räv som så småningom resulterade i en 3:a Räv, begav vi oss till Remmene där Bengt Larsson dömde Erik Lydéns Dilshagens Tykavik (kallas av sin ägare för Torsten). Torsten började dagen med att göra två st 2:a prisdrev på Rå, det första avbröt han vid ett större vattendrag efter ca 65 minuter och det andra avbröt han efter drygt 70 minuter sedan han blivit störd av en flock vildsvin. När vi kom dit hade han hållit på med dagens tredje rådrev i över en timma. Vi kunde stanna och lyssna på drevet i perfekt vind och såg både drevdjur och hund ett antal gånger.

När Torsten drivit i 86 minuter gjorde hundföraren ett taktiskt drag och kallade in hunden och avbröt detta drev! Detta berodde på att provdagen började gå mot sitt slut, mindre än en timme var kvar, och man hade observerat ett fjärde rådjur i närområdet. Därför, eftersom Erik och hunden Torsten visade ett bra samarbete, gick det att koppla och förflytta sig till nästa plats inom ca 10 minuter så att det fjärde drevet kom igång klockan 13:14 och resulterade således i en 3:a Rå!

Detta innebar att Torsten presterat 2+2+2+3 Rå under en sex timmar lång provdag!! Detta är en ganska svår uppgift OM man inte har ett utomordentligt gott samarbete med sin hund!

Beaglelagets tredje deltagare, den mest rutinerade hunden i laget, Hejdetassens Kola med förare Stig Hoffman, startade på Nääs med Stig Löfgren som domare. Enligt domaren gjorde Kola mycket bra prestation med 4 upptag på hare, rå, räv och hare. Tyvärr verkade Kola inte i riktigt god drevform för dagen och bröt ett par av dreven innan tid för pris uppnåtts. Dessutom gick räven i gryt efter dryga timmen. Resultatet blev 2 Rå + 2 Räv.

Väl tillbaka i förläggningen så var nyfikenheten och spänningen stor hur slutresultatet skulle bli. Vädret till trots hade det varit bra resultat överlag, samtliga hundar hade drivit till pris av någon valör.

Efter genomgång och sammanräkning hade domarkollegiet kommit fram till ett resultat som var VÄLDIGT skoj för vår klubb. Det visade sig att Torsten med sina 4 prisdrev slog alla de övriga!! God tvåa var drevern Cindy med 1+1+2 Rå.

Inte nog med att Torsten vann individuellt, Beaglelaget vann även lagtävlingen, vi konstaterar att våra tre hundar har haft prisdrev på alla tre djurslagen: Torsten på Rå, Dolly på Hare och Kola på Rå + Räv.

UTOMORDENTLIGT BRA JOBBAT!                                   

Nordiska Mästerskapen är nu avgjort resultatlistan nedan.

Placering Hund Slutställning
1 Sonja (Norge) 1+1+2 hare 332
2 Flikka (Finland) 2+3 hare 235
3 Langedals Bonnie (Norge) 2+3 hare 225
4 Mac Skofs Bessie (Norge) 1 hare 224
5 Huuhkajan (Finland) 2 hare 210
6 Hamitan Jeri (Finland) 1 hare 175
7 Dilshagens Uppa (Sverige) 3 hare 119
8 Målens Candy (Sverige) 3 hare 116
9 Vestlunds Sa Isa  (Sverige) 0 hare 31

Lagtävlingen Nordiska Mästerskapen 2014
 

  1. Norge 26 poäng
  2. Finland 19 poäng
  3. Sverige 6 poäng
Fredrik Fornander till höger tillsammans med domaren medans Dilshagens Uppa är ute på sök efter hare vid Nordiska Mästerkapen 2014 i Norge. Fina marker med vita harar, men väldigt kuperad terräng.